Ajută-mă să cresc lângă mama mea

În cadrul Centrului de Consiliere şi Sprijin pentru Familiile în Risc de Abandon al Copilului se desfăşoară începând din anul 2007, proiectul „AJUTĂ-MĂ SĂ CRESC LÂNGĂ MAMA MEA!

Scopul proiectului este asistarea mamelor aflate în risc de abandon al copilului, din cauza dificultăţilor întâmpinate.

Beneficiari: Femei însărcinate (aflate în ultimul trimestru de sarcină), mame aflate în dificultate socio-economică şi copiii acestora cu vârsta 0-2 ani.

Servicii oferite:
  • Consiliere socială (individuală şi de grup): în cadrul acestui program, asistentul social ajută mamele să-şi formeze abilităţile necesare pentru îngrijirea şi educarea copiilor lor. De asemenea, relaţia de ataşament faţă de copil este foarte importantă, iar asistentul social are un rol de bază în formarea acestei relaţii. Mamele sunt învăţate să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi păstreze locuinţa şi sunt ajutate să înţeleagă ce înseamnă o relaţie de cuplu/familie normală.
  • Consiliere psihologică: psihologul asistă mamele în ameliorarea disfuncţionalităţilor în relaţia părinte-copil, în menţinerea şi consolidarea relaţiilor parentale, în schimbarea atitudinilor negative ale părinţilor faţă de naştere, faţă de copil, de “rolul de mamă”. Cu ajutorul specialiştilor cu care lucrăm ajutăm mamele să comunice mai uşor cu copiii lor, să depăşească conflictele care pot apărea între părinte şi copil. Foarte multe mame suferă de anxietate, depresie post naştere, iar în cadrul acestui program reuşesc să depăşească aceste momente dificile.
  • Educare: educaţia oferă copiilor o şansă la viaţă. Acest proiect ajută mamele să îşi crească copiii normal, să cunoască nevoile specifice ale copilului şi să dobândească informaţiile necesare care îi sunt utile unei mame. De asemenea, un rol important îl avem în pregătirea mamelor care nu îşi doresc copii, dar nu ştiu să se protejeze. Cum partea financiară este foarte importantă, specialiştii noştri le învaţă cum să administreze bugetul familiei.
  • Informare: asistentul social informează mamele cu privire la drepturile şi responsabilităţile mamei privind copilul şi la reţeaua de servicii sociale existente.
    Integrare/reintegrare familială şi comunitară: asistentul social mediază relaţia mamei cu familia de origine şi acordă suport pentru accesarea resurselor comunitare; motivează şi orientează profesional mama în formarea şi angajarea în muncă; o asistă în realizarea CV-ului, prezentarea la interviu.

ACSIS oferă şi ajutor material/financiar individualizat, pentru acoperirea nevoilor de trai ale copiilor.

Perioada de asistare a mamelor este limitată în timp (3 luni – 1 an), acestea  fiind încurajate să se implice activ în soluţionarea problemelor cu care se confruntă, în vederea dobândirii autonomiei şi independenţei.

Please like & share:

Comentariile sunt închise.